130866.jpg

Ilun pieni koolausopas


Tässä pienessä koolausoppaassani annan värjäysvinkkejä ensikertalaisille ja jaan kokemuksia kokeneiden koolaajien kanssa. Vastaanotan mielelläni palautetta, sillä tämä opas ei ole täydellinen, eikä sellaiseksi voi tulla. Ja kanssani saa mielellään olla eri mieltä työtavoista, tässä esittelen kuitenkin vain oman värjäysmetodini.

Tässä oppaassa värjätään vain KoolAid -juomajauheilla villa- ja villasekoitelankoja kattilassa hellalla - ei mikrotukselle! - mutta kokoan kaikenlaisista asiaan liittyvistä artikkeleista tarpeen mukaan linkkilistaa oppaani loppuun ja otan vihjeitä vastaan.

Koolaus on kivaa, hauskaa, nopeaa, siistiä ja halpaa.

Ja sitten asiaan:

116614.jpg

Ohje 1. HARKITSE, MIETI, TUUMI

Voit hyvinkin sännätä koolaamaan aivan suin päin. Ei se mitään haittaa, spontaanius on vain hauskaa. Mutta jos pysähtyisit hetkeksi miettimään, saattaisit kiertää muutaman harhavärjäyksen.

Harkitse, haluatko siltikään myrkynvihreä-luumu -pätkävärjättyä lankaa? Sopivatko likaisenlila ja kirkkaanoranssi sittenkään täydellisesti värikarttaasi? Mitä värejä oikeastaan haluaisitkaan yhdistää keskenään ja millaisille väreille ehkä olisi tarvetta?

Voit käyttää apuna Ilun KoolAidVärieksemplaareja.

Mieti, ovatko kaikki tarpeelliset välineet saatavilla?

Tuumi vielä hetki. Juo lasi viiniä ja nauti odotuksen kihelmöinnistä.

83711.jpg

Ohje 2. ESIVALMISTELUT

Vyyhteä langat, jos ne ovat kerällä.
Ei ole aivan sama, kuinka pitkäksi vyyhdiksi kerät purat, se vaikuttaa oitis lopputulokseen!

Jos neulot sukkia, lapasia tai muita kapeita objekteja, kannattaa ehkä tehdä mahdollisimman pitkiä vyyhtejä, jollei tavoitteena ole värjätä yksivärisiä lankoja tai neuloa epämääräisen läikikkäitä neuleita.

Isompiin töihin vyyhdin pituudella ei ole niin väliä. Tai on tietenkin, mutta silloin kuvioiden muodostuminen lopulliseen pintaan on ihan henkimaailman hommia, korkeammassa kädessä.
Todennäköisesti tasaraidallista saat monimetrisestä vyyhdistä. Voit halutessasi jopa esineuloa haluamasi kokoiseen neuleeseen halajamasi korkuisen raidan, purkaa ja käyttää purettua raitaa vyydinpuolikkaan (-kolmanneksen tai -neljänneksen jne...) mittana.

Varaa tarvikkeet
Luultavasti tarvitset lankojen, KoolAidin, viemärin ja hellan lisäksi ainakin yhden kattilan, jonkun työkalun, jolla sekoittaa ja nostella vyyhtejä kuumasta vedestä, apulautasen (tai useita, jos halajat lankoihisi enemmän kuin kahta väriä) sekä mielellään punaviiniä (hälventämään epäonnistuneiden lankojen tuottamia pettymysten harmistuksia).

Ja vielä
Ehdotan, että kastelet langat valmiiksi ennen värjäyksen aloittamista.

83712.jpg

Ohje 3. VÄRJÄÄMINEN

Väri + neste
Juoksuta kattilaan vajaa litra vettä. Arvioi kuitenkin silmämääräisesti, että lanka, jonka aiot värjätä mahtuu vesimäärään reilusti. Litranen riittää hyvin n. 100 gramman vyyhdin värjäämiseen.

Kuumenna vesi.

Vähän ennen kuin vesi kiehuu, kaada veteen pussillinen KoolAidia. Voit tietty kaataa pussillisen jo kylmäänkin veteen, mutta kokemukseni mukaan haju on sitä kamalampi, mitä pidempään mehu lämpenee.

Pussillinen riittää värjäämään melko kirkkaanväriseksi n. 50 gr. villalankaa, 100 grammaa varten kaksi pussia olisi hyvä. Pastellisävyjä värjätessäsi vähempikin riittää. Muista, että väriä voi lankojen jo ollessa värjäytymässä vielä lisätä, pois on pahempi mennä ottamaan. Jos siis haluamasi väri jää laimeaksi, nosta vyyhti kattilasta hetkeksi, lisää väriä ja laske vyyhti takaisin.

Voit sekoittaa eri värejä keskenään ja saada uusia värejä! Mutta ole varovainen, ettei kaikki yhtäkkiä ole sitä samaa kakanruskeaa. Suosittelen sekoittamaan niin, että ensin sekoittamaasi "yksiväriseen" liemeen lisäät varovasti jotain - vähän. Ja tarkastelet tulosta kriittisesti: kestääkö tämä liemi lisää tätä sekoitusväriä vai värjäänkö tällä? Vai heitänkö koko liemen viemäriin?

Älä keitä lankoja, laita langatkin veteen ennen kuin vesi kiehuu. Voit antaa lankojen nopeasti kiehahtaa, niin väri pysyy pesussakin. Varo kuitenkin, etteivät lankasi huovu, ellet nimenomaan halua!

KoolAid värjää itsestään langat melko tasaisesti, mutta paljon riippuu myös siitä, miten hyvin olet kastellut langat etukäteen: kuivat kohdat jäävät vaaleammaksi.

Kun väri on tarttunut
Kun väriliemi on muuttunut kirkkaaksi, on väri imeytynyt kokonaan lankaan, eikä värjäytymistä enää tapahdu. Kaada silloin liemi pois ja huuhtele langat. Nosta kuivumaan ja ihaile lopputulosta. Voit nostaa langat värjäytymästä myös kesken kaiken; sillä hetkellä, kun väri on mielestäsi oikea.

Sekavärjäys
Tapa yksi:
Upota väriin vain toinen vyyhdin päistä. Toista päätä voit pitää apulautasella.
Voit liu'uttaa vyyhdin keskikohtaa nesteeseen myöhemmin, niin saat värin vaihtumiskohdasta liukuvan tasaisen. Jos siis sellaisen haluat.
Tämän jälkeen voit värjätä toisen pään toisen väriseksi uudella liemellä, mutta vyyhdin keskellä ole tarkkana: jos haluat, että lankasi on kelta-sinistä, värjää tarkasti niiden vaihtumiskohta, ettei vyyhtisi ole keskeltä vihreä. Paitsi siis jos sekin näyttää mielestäsi kivalta.
Kolmea väriä saat värjätyksi taittamalla vyyhdin keskeltä ja värjäämällä keskikohdan (taitoskohdan) erikseen.

Tapa kaksi:
Jaa vyyhti  kahteen tai useampaan osaan haluamastasi kohdasta, mutta älä katkaise lankaa. Upota kukin vyyhdin osa omaan väriinsä, yksi kerrallaan. Jos käytössäsi on useampia kattiloita, voit värjätä myös yhtä aikaa, mutta silloin saat kyllä olla tarkkana että ehdit nostaa langat kattiloista juuri silloin, kun väri on mielestäsi oikea.

Tapa kolme:
Laita vyyhti tiukalle solmulle. Tai löyhälle solmulle. Tai solmi sen ympärille tiukkoja lankoja. Tai mitä ikinä keksitkään. Upota vasta sitten väriin. Avaa solmukohdat (tms.) ja upota uudelleen. Voit myös solmuvärjätä vaikkapa keltaista lankaa, jolloin solmetut kohdat jäävät keltaisiksi. Tässä on vain mielikuvitus rajana.

Hauska tapa on myös karistella tai lätkiä väriä märkään lankaan ja ikään kuin kiinnittää värit sitten keittämällä. Myös päällevärjäys on hauskaa: ensin roiske- tai lätkimisvärjätty lanka saa ihan uuden asun upottamalla se kokonaan eriväriseen liemeen. Vaan muista kuitenkin värioppi, rumanruskeaa tulee yllättävän helposti...

Myös mielestäsi epäonnistuneen värjäyksen voi värjätä uudelleen, vasta kuivuttua tai sitten heti.

68838.jpg

Ohje 4. JÄLKIKÄTEEN

Siivoa jäljet heti, muuten myöhemmin ärsyttää. KoolAid on siitä kiva värjäysaine, että sotku on kohtuullisen helposti siivottavissa: astiat voi tiskata normaalisti ja väri lähtee pöydästä ja hellaltakin ihan vain pyyhkimällä.

Ihaile suunnattomasti aikaansaannoksiasi, kuvaa vasta kuivumassa olevia lankojasi ihan tohkeissasi ja ilmoita koko maailmalle onnistumisestasi. Rapostoi blogissasi heti!
Ja juo se punaviini, jonka piti olla tarkoitettu pettymysten hälventämiseen. Olet sen ansainnut!

Kun langat ovat kuivuneet, keri ne, kuvaa uudelleen ja ala neuloa. Nauti. Ja bloggaa taas, kun saat jotain valmista.

68843.jpg68844.jpg68835.jpg
68842.jpg68839.jpg68840.jpg