Sherborne Abbey

418016.jpg

Tässä paitsi itselleni, myös kaikille innokkaille neulojille lempivillatakkini Sherborne Abbeyn ohje.

Perustin kuvakagallerian muiden neulomille Sherborne Abbey:ille. Jos olet toteuttamassa ohjetta, otan kuvia mielelläni vastaan!

Koska olen täysin surkea neulehepreassa, sekä sen lukemisessa, luetun ymmärtämisessä että kirjoittamisessa, on tämä ohje ihan palikka.
En ota minkäänlaista vastuuta ohjeen virheistä, pilatuista langoista, palaneista hihoista tai muista lieveilmiöistä. Toteuttakaa tätä ohjetta omalla vastuullanne. Toki otan oikein mielelläni vastaan palautetta ja huomioita hoksatuista virheistä!

Objekti:

Tämän ohjeen mukaan neulottu vaate on kooltaan pönäkän tai rintavan 165-senttisen naisihmisen kokoinen. Koko n. L. Toki käsiala ja kainalolevennykseen ja pituuteen tehtävät mahdolliset henkilökohtaiset muutokset vaikuttavat tilanteeseen.

Hihan pituus on olkapäältä ranteeseen n. 65 cm (ilman reunaliparetta) ja koko takin pituus niskasta helmaan n. 58 cm. Neuleen leveys on 46 cm kainaloiden alta mitattuna. Kymmenen sentin sisään mahtuu 20 silmukkaa.

Tarvikkeet:

* n. 350 gr. Rowanspun dk -lankaa, omassani väri Goblin. Tai muuta vastaavaa lankaa.
* 6 kaunista nappia
* 3 mm:n pyöröpuikko, pituus 80 tai enemmän. Tai puikko valitsemasi langan mukaan.
* 3 mm:n sukkapuikot. Tai puikot valitsemasi langan mukaan.
* apupuikko palmikoita varten, jos olet sellaista tottunut käyttämään.
* neula päättelemiseen ja nappien ompeluun

413393.jpg

Ensin:

Lue koko ohje. Onko tämä ylipäätään ymmärrettävä? Huom. Neule neulotaan ylhäältä alas päin, yhtenä kappaleena.

Sitten:

Luo 119 silmukkaa pyöröpuikolle.

Neulo (nurja puoli) ensin nappilista 1o, 6n, 1o. Sitten jatka 2x (3n, 1o) kunnes 15. silmukan jälkeen nosta seuraavan silmukan juuresta lanka v. puikolle ja neulo se nurin. Sitten 1n. Aseta silmukkamerkki tai merkkilanka tähän ja nosta tämän silmukan juuresta lanka v. puikolle ja neulo se nurin. Olet siis lisännyt 2 silmukkaa.
(Tästä alkaa hihan palmikkokuvio).
Sitten 2o. Jatka olkapäätä  6x (3n, 1o) ja 2o,
(tähän päättyy olkapään palmikkokuvio),
lisää taas 2 silmukkaa edelliseen tapaan. Lisää myös merkki. Taas 8x (1o, 3n). 1o ja lisäys ja merkki. (Tästä alkaa toisen olkapään palmikkokuvio). 
2o. Taas 6x (3n, 1o), 2o
(tähän päättyy olkapään palmikkokuvio)
ja lisäys ja merkki. Jatka 2x (1o,3n). Rivin lopun 8 viimeistä ovat taas nappilistaa ja neulo ne 1o, 6n, 1o. Pitäisi mennä tasan.

413391.jpg

OP: neulo 3o, 1n. Paitsi palmikkokuvion alkamiskohdissa 2n, ensimmäisen kerroksen esimerkin mukaisesti.  Lisättyjen silmukoiden kohdalla neulo o, mutta sitten kun silmukat riittävät kuvion (3o,1n) tekemiseen, neulo ne niin. Nappilistojen kohdalle neulo peruspalmikkoa (1n, 3+3o, 1n), kääntäen silmukat aina joka toisella oikean puolen rivillä. Tee ensimmäinen napinläpi 2. oikealla kerroksella. Tämän jälkeen tee napinläpi aina joka 9. palmikonkäännöksen jälkeen.

NP: neulo 3n, 1o edellisten kerrosten mukaan. Lisää jokaisella nurjalla kerroksella silmukat ensimmäisellä rivillä laittamasi silmukkamerkkien kohdalla. Varmista, että lisäyksen keskellä oleva oikea silmukka pysyy aina kohdallaan, eli levennys kulkee suoraan.

Neulo näin 4 cm.

Jatka sitten sileänä neuleena. Muuten samaan tapaan lisäten ja nappilistoin, mutta jatka olkapäälle tulevaa kuviota alla olevan mallikuvion mukaan. Aloita 1. kuvio tässä vaiheessa suoraan mallipiirroksen riviltä 16. Jatkossa neulo mallipiirroksen alusta alkaen.

415149.jpg391639.jpg

Kun olet leventänyt yläosaa riittävästi l. käden aukko on itsellesi sopiva ja etukappaleen leveys näyttää kutakuinkin järkevältä, siirrä olalta alkaneet silmukat (levennyskohdasta levennyskohtaan) apulangalle. Omassa neuleessani levennyksen (eli reikäjonon) pituus on 28 cm Jatka sitten neuloen sileänä neuleena puikolla olevia silmukoita, neulo kuitenkin nappilistojen palmikoita koko ajan. Tee napinläpi yhä joka 9. palmikonkäännöksen jälkeen.

413392.jpg

Jatka alaosaa niin pitkäksi kuin itse haluat neuleen olevan.  Oman neuleeni pituus on kainalosta helmaan mitattuna n. 45 cm. Aloita 1n, 3o -neulos n. 7 cm ennen haluttua pituutta. Päättele löyhästi,  mutta varo lerppuhelmaa.

Hihat:

Poimi sukkapuikoille apulangalla olevat silmukat ja poimi kainalosta vielä puikolle (apulangan ulkopuolisia) silmukoita, suunnilleen yksi kustakin näkyvästä jo valmiista silmukasta. Neulo suljettuna neuleena sileää muualla, mutta jatka hihan palmikkokuviota. Neulo ranteeseesi asti. (Omassa neuleessani) olkapäältä lukien 5. kuvion jälkeen aloita muilla paitsi palmikkokuvion silmukoilla joustinneule 3o 1n.  4 cm jälkeen päättele muut paitsi kaikki 2n - 2n, eli palmikkokuvion silmukat ja siirry suljetusta neuleesta avoimeen. Voit siirtyä neulomaan kadella puikolla. Tämän jälkeen päättele 4 x puikon 1. ja viimeinen silmukka pois. Tämän jälkeen päättele puikon alussa aina 4 ensimmäistä silmukkaa, kunnes kaikki ovat päätellyt.

413390.jpg

Lopuksi:

Päättele langanpäät. Ompele napit. Höyrytä neule kevyesti märän liinan läpi, jos haluat.

Ihan viimeiseksi:

Älä syytä ohjetta, jos tuli huono. Tai syytä vaan, mutta älä ohjeen tekijää.
Jos tuli hieno, iloitse ja bloggaa ylpeydestä haljeten.

413395.jpg